Written by: ישיבת אור דוד

האם מותר להפליג בשבת?

alt=

אם אתם שוקלים להזמין חופשה הכוללת שיט בספינה יוקרתית למגוון יעדים ברחבי העולם או שאתם מתכננים לקיים מצווה כלשהי המצריכה מכם לשוט בשבת, חשוב שתקראו את האיסורים וההיתרים במאמר זה, המסבירים כיצד ניתן לקיים את ההפלגה מבלי לחלל שבת חלילה. 

כיצד יודעים האם מותר להפליג באוניה בשבת? אם יתקיימו התנאים הבאים, תוכלו לקיים את השיט: 

-     יש לצאת לשיט 3 ימים לפני השבת – יש לעשות את מירב המאמצים לתכנן את השיט כך שיצא לפועל מספר ימים לפני סוף השבוע, עדיף בימי השבוע הראשונים, על מנת להקטין את הסיכוי לחילול שבת. אם יבחר אדם לצאת לשיט בסמוך לשבת לצורך טיול למשל, הוא עושה זאת, תוך שהוא יודע שהוא עלול לחלל שבת בכוונה תחילה – הרי הספינות של ימינו כוללות אינספור מערכות חשמליות – כמו מצלמות ומערכות אבטחה, דלתות וכדומה. במידה ומדובר בשיט למען מצווה כלשהי, כמו למשל עלייה לארץ ישראל, מותר לקיימו גם ב – 3 הימים הסמוכים לשבת, כשאין ברירה אחרת. במקרים של הצלת חיים וקיום מצוות גדולות, ניתן לשוט גם בשבת. 

-     יש לשוט בספינה המובלת על ידי גוי – אם על אדם לשוט לצורך מצווה בימים הסמוכים לשבת, עליו לסכם עם הגוי שבערב שבת יעגון את הספינה ולא ימשיך את ההפלגה. אם הגוי בסופו של דבר לא יקיים הבטחתו, אין זוהי אשמתו של האדם שביקש כן. עם זאת, על האדם להקפיד להישאר בספינה ולא לעשות שימוש במערכות חשמליות כלשהן. 

-     מותר להפליג בשבת כשרוב הנוסעים הם גויים, כך שבמקרה הצורך, אם מוביל הספינה יצטרך עזרה כלשהי, יהיו אחרים שיוכלו לסייע לו והיהודי לא ייאלץ לחלל שבת. 

-     הפלגה בשבת  - האם מותר לשוט בספינה אם צפויה מחלת ים במהלך השבת? התשובה היא לא. אדם היודע כי הוא צפוי לסבול ממיחושים, בחילות וכדומה במהלך שיט בשבת, עקב טלטול הגלים והריחות בים, חשוב שלא יצא לשיט בסמוך לסוף השבוע, מכיוון שהוא עלול לפגוע במצוות עונג שבת. לכן, מומלץ לצאת להפלגה בימי השבוע הראשונים, כך שלקראת סוף השבוע, יתרגל הגוף לשהות על הספינה ובמהלך השבת, יחוש האדם בטוב ויוכל לקיים עונג שבת. במקרה של שיט לצורך קיום מצווה גדולה, ניתן לשוט בשבת גם עם מחלת ים, שכן חז"ל אמרו שהעוסק במצווה פטור מן המצווה. 

-     ניתן לשוט בשבת בנהרות, מכיוון שאין סכנה של מחלת ים שתבטל עונג שבת, בתנאי שבין קרקעית הספינה לקרקעית הנהר יהיה מרחק של למעלה מעשרה טפחים (80 ס"מ). אם המרחק נמוך יותר, חל איסור להפליג בספינה זו בשבת בגלל איסור תחומין. 

 לחצו כאן לעוד מידע בנושא

דגשים לגבי שיט בשבת: 

-     הפלגה לצורך פרנסה (ייבוא סחורה, סגירת עסקאות וכדומה), איננה נחשבת כמצווה. 

-     הפלגה לצורך ביקור קרובים השוהים בחוץ לארץ אינה נחשבת מצווה. 

-     יש לברר טרם ההפלגה האם ישנה אפשרות לאוכל כשר, מי הוא נותן הכשרות והאם במהלך ההפלגה ניתן לשמור שבת כהלכתה. בנוסף, יש לברר האם נשמרים ערכי הצניעות והכבוד – הן במהלך השבת והן במהלך ימי החול. 

אז, אחרי שהוסבר האם מותר לשוט בספינה בשבת, נתעכב לרגע על מה קורה עם ההגעה ליעד בשבת. 

-     במידה והספינה הגיעה לנמל בשבת, מותר לרדת ממנה על ידי מדרגות שנעשו עבור נוסע גוי וללכת ברחבי העיר. אם הספינה עגנה בלב הים, מותר להפליג ליבשה באמצעות סירה קטנה, המובלת על ידי גוי ושרוב הנוסעים בה גויים. כמו כן, אין להוציא את החפצים האישיים מן הסירה ליבשה, אלא לבקש מן הגוי לעשות זאת. 

-     חל איסור לנסוע ברכבת מעיר לעיר כבר מיום שישי, אם ידוע שהנסיעה תימשך גם לתוך השבת, שכן לפי איסור תנחומין בתורה, מותר לאדם לנוע עד אלפיים אמה לכל צד (כ-12 קילומטרים) בשבת. במקרה של נסיעה קצרה יחסית בתוך העיר למשל כשמדובר ברופא שעליו להגיע למקום כלשהו כדי להציל חיים או אדם שעליו לקיים מצווה כלשהי, מותר לנסוע בשבת אם התשלום על הנסיעה בוצע טרם כניסת השבת; אם נהג הרכבת גוי; הנוסעים ברובם גויים; הרכבת החשמלית עוצרת בכל תחנה וכשאין דרך אחרת להגיע ליעד, למשל רגלית. 

יש לך שאלות לגבי הפלגה בשבת? שאל את הרב. אנו מזמינים אותך להתקשר למשרדי הישיבה בטלפון  03-5701212.

Related Items