Written by: ישיבת אור דוד

תת מודע, יהדות וחינוך

תת מודע, יהדות וחינוך


תת המודע הוא מונח בתחום הפסיכולוגיה המשויך אל פרויד ולתיאורית הפסיכואנליזה, אם כי ההתייחסות אל מושג דומה כבר נעשתה על ידי הוגים יהודים לפני כן. אכן, גם ביהדות מקבלים את העובדה שבעומק נפשו של האדם מצויים רגשות, תחושות ותפיסות שהוטבעו בחוויות מוקדמות, ובעיקר בתקופת הילדות. חוויות אלו מותירות את רישומן ואינן נעלמות, על אף שהאדם במרבית המקרים אינו מודע להן.

 

כיצד עובד תת המודע? 

ראשית, מעצם ההגדרה של "תת מודע" אנו למדים כי התכנים אינם מודעים ואינם ידועים, ועל כן קשה ומורכב לומר כיצד בדיוק מתנהג תת המודע. יחד עם זאת, באופן כללי ניתן לומר כי חוויות רבות מוטבעות בנו לאורך השנים ולמעשה מדי יום: כאשר אנו מקשיבים לשיר על הרגשות שהוא מחולל בנו, כאשר אם נוזפת בבנה בשעת סעודה, וכן הלאה. אותן תחושות של עונג וחיבה, כאב ובושה וכיוצא בזאת, נשמרים בזיכרון. אנו אינם חייבים לזכור אותם בכל עת והם "נחלצים לעזרתנו" ועוזרים לארגן את העולם ולהתנהל בו מבלי שנצטרך להתעכב על כל פסיק.

יחד עם זאת, ישנן חוויות יחסית חזקות ולא נעימות, שהתודעה שלנו אינה מעוניינת בהן. כאן נכנס לתמונה מנגנון הדחקה הדוחף את הרגשות והתחושות הקשורים לחוויות אלו אל עומק הנפש. העניין הוא שההדחקה אינה מעלימה את הרגשות אלא רק שומרת אותם "במקום בטוח" או "רחוק מהעין" שאליו איננו רוצים להסתכל. לכן, כאשר מופיעים מצבים דומים (למשל אם נוזפים בנו), אותם רגשות קשים של בושה ואשמה שהודחקו בילדות עולים ומופיעים בתודעה. כך, הם מנהלים אותנו גם בהיותנו מבוגרים למרות שכעת כבר יש לנו תגובות יותר יעילות ופוטנציאל להתבונן על המצב באופן בוגר יותר.

מצבים אלו מופיעים בכל מישורי החיים ומובילים למצוקה וסבל שיכולים היו להימנע, לו האדם היה "זוכה, מראש להתניות תת מודעות חיוביות יותר, או לו היה מכיר את עצמו בצורה מעמיקה יותר. למשל, מצבים אלו נפוצים בזוגיות, בעבודה, ביחסים עם חברים ובני משפחה וכן הלאה.


סוגיית החינוך

מכיוון שחלק משמעותי מרכיבי תת המודע מוטמעים בשנות הילדות, הרי שיש לעניין זה משמעות גדולה בחינוך הילדים. המשמעות היא שככל שנרבה לתת לילדינו חוויות חיוביות הקשורות למשל לשולחן השבת, לתפילה, לאמירת ברכות, לקיום המצוות וכיוצא בזאת, כן יקל עליהם להתחבר בקלות, בפתיחת הלב ובאהבה לכך לאורך חייהם הבוגרים. מאידך, אם חוויית הילד תהיה כרוכה ברגשות של בושה, אשמה וכדומה (למשל עקב נוקשות יתר או להיפך – הזנחה מסוימת) הרי שגם בבגרותו הוא עלול להיתקל בתחושות אלו בעת לימודים תורניים וקיום מצוות. 

עוד מידע על תת מודע ויהדות והקשר לחינוך ניתן לקרוא במאמר הבא.

Related Items