It is very important for any person who has a deceased relative or friend to do the Tikun for him at least once!
התגלית של רופא העיניים
ר' יצחק נפרד מבני משפחתו, ועשה דרכו בטיסה טרנס אטלנטית במשך כחצי יממה. עייף ומותש הגיע ליעדו, וחיפש את דרכו לבית מארחו - יהודי טוב לב ובעל חסד, המשמש כרופא בכיר במחלקת העיניים בבית החולים הסמוך לעיירת מגוריו. לאחר כשעת נסיעה מצא את הבית הדרוש, נקש על הדלת, והתקבל בחום בבית מארחיו.
בשעת ערב, סעד בעל הבית עם אורחו, וכשסיימו לאכול, אמר המארח: 'תרגיש בבית, ידידי ר' יצחק, אם תרצה לשתות - יש במטבח, אם תצטרך ספר - יש בספריה... תרגיש בנוח ליטול מכל אשר תרצה!' - אמר המארח, ובירך את אורחו ב'לילה טוב' חייכני.
ר' יצחק אכן קיבל מיטה נוחה, אך למרות השעה המאוחרת, לא הצליח להירדם בקלות. הוא בחר להיענות להמלצת מארחו הנחמד, וניגש אל הספריה לחפש ספר מעניין. זו הפעם הראשונה בה הביט בספריה מסוג זה, והוא הופתע לגלות עשרות מדפים כורעים תחת אלפי ספרי רפואה, בשפות שונות - מעברית ועד סינית, דרך צרפתית, ספרדית פורטוגזית ואנגלית כמובן, ובמגוון מקצועות רפואה מכל המינים והסוגים.
הוא מוסיף להביט בספריה העמוסה, אך לא מוצא אף ספר מעניין עבורו. ספרי הרפואה אינם מדברים אליו, רובם בשפה שהוא כלל לא מכיר... הוא מוסיף להביט במדפים, ולהפתעתו - נתקל בספר בעל גוון יהודי, ספר הנראה כספר קודש של ממש, כמו נגזר מאחד מבתי הכנסת בבני ברק והובא עד הנה...
הוא מוציא את הספר כשרעד קל בידיו, ולהפתעתו הרבה - אכן כן, זהו ספר תורני לחלוטין, 'קדושת עיניים' שמו, אותו חיבר המשפיע הגה"צ רבי אהרן טויסיג שליט"א. לרגע הרגיש 'בבית' - ספר כמו הספרים המוכרים לו, וברגע הבא - הופתע ונדהם: איך הגיע הספר הזה לכאן?! מניין התייצב ספר כזה במקום כזה?! מה העמיד את ספר 'קדושת עיניים' בטבורה של ספריה רפואית בביתו של פרופסור נודע?!
הוא ממשש את הספר שוב ושוב, וליבו מסרב להאמין. בטבורה של עיר נכרית כמעט לחלוטין, בסוף העולם ממש - דווקא כאן ספר יהודי קדוש בשם 'קדושת עיניים'?! - איך הגיע הספר הזה לכאן?!
דקות ארוכות עמד נכחו נדהם, הביט אנה ואנה, מנסה למצוא אולי יש כאן ספר נוסף שישפוך אור על התעלומה. אפס, כי היה זה ספר יהודי בודד, בספריה עתירת ספרים רפואיים. פלא פלאות - מה מחפש כאן ספר כזה?!
לנוכח השעה המאוחרת, הבין ר' יצחק כי פיתרון התעלומה יוכל להיוודע רק בבוקרו של יום, כשישוחח עם מארחו הנחמד ויפרוש את תמיהתו בפניו. בינתיים, לקח את הספר ועיין בו קלות עד שנרדם. כשהתעורר בבוקר ולאחר שהתפלל והחל לעסוק בנושא שלשמו הגיע הנה, שב לבית מארחו וגילה כי בעל הבית בבית.
מארחו בירכו בשלום לבבי והתעניין אם הוא צריך עזרה, אך העזרה הדרושה ביותר לר' יצחק - היתה פיתרון התעלומה הפלאית מאמש... הוא התנצל קלות ושאל קצרות בתמיהה עצומה: 'אינני מבין וסליחה על השאלה. הספר הזה הוא ספר קודש! מנין הגיע הנה, ומה הוא מחפש כאן בין הספרות הרפואית העניפה?'
הפרופסור המארח חייך קלות והשיב: 'תשמע, אם מצאת את זה במדפי ספרי הרפואה, כנראה שזה ספר רפואה...' - אמר, מגלה טפח ומסתיר טפחיים...
'מה?' - התבלבל ר' יצחק. 'לא הבנתי? זה? ספר רפואה? היתכן?! זה ספר קודש, פרופסור!'
'לא ולא!' - חייך שוב הפרופסור מבעד לשפמו, 'זה ספר רפואה לכל דבר, הסכת נא ושמע!
יש לי ידיד, פרופסור ג'ונסון מבוסטון. מכיר?' ר' יצחק הנהן בשלילה, והפרופסור המשיך. 'טוב, לא משנה, אתה לא בענף שלנו אז איך תכיר. בקיצור, פרופסור ג'ונסון נחשב המאבחן הטוב ביותר באמריקה בתחומו, וכנראה הוא הטוב ביותר בעולם כולו. אנחנו בידידות מאז ימי האוניברסיטה, ובמשך תקופה שהינו יחדיו בישראל, אז למד עברית. עד היום, אנו מדברים ונפגשים מדי פעם, בכנסים בינלאומיים וכדומה.
בקיצור, לא אלאה אותך בפרטים, ביום מן הימים אני יושב אתו, והוא מגלה את אוזני כי בעת האחרונה האבחונים שלו מדוייקים יותר משהכיר בעבר. תמיד הוא נחשב למאבחן מומחה מס' 1, ובדיוק לכן הגיעו אליו המקרים הקשים והמסובכים ביותר, ובהם - הצליח להשיג כ-50 אחוזי דיוק באבחון שלו, נתון הנחשב הצלחה גדולה במקרים מסובכים כמו אלה שהוא מתמודד עימם.
אלא, כך סיפר לי ג'ונסון, לאחרונה גילה נוסחה חדשה, שהעלתה את רמת הדיוק שלו באבחונים לסביבות ה-90 אחוז. שמעת? - 90 אחוז!' - כמעט צעק הפרופסור, והחווה באצבעו לר' יצחק, מנסה להסביר בתנועות ידיים את גודל ההישג המדובר. 'לא הייתי יכול לכבוש את סקרנותי, ושאלתי אותו כיצד הגיע להישג הרפואי המדהים הזה, שיא עולמי של ממש.
ואז הוא גילה לי על הספר הזה, קדושת עיניים שמו. הוא הסביר, כי הספר הזה הסביר לו - לראשונה בחייו - עד כמה כח הראיה הוא המשפיע הגדול ביותר על תפקוד המוח. כי יש מבטים, הסתכלויות וראיות, שפשוט משבשים את יכולת המוח להתמקד, להתרכז, לבחון בצורה המיטבית את מה שנגלה לפניו. אלו הסתכלויות שהתורה אוסרת, מבטים שיהודי חייב להישמר מפניהם, כך ציותה התורה וכך יזכה לשמור על עיניו ומוחו זכים וצלולים, בריאים וטובים!
הספר הזה עוסק במצוות שמירת העיניים, ומרחיב בידע רב, סיפורים ומקורות, כיצד לשמור על העין מראיות בעייתיות, כיצד לשמור על הראיה צלולה וחדה, כיצד לאפשר למוח לתפקד בצורה המיטבית. פרופסור ג'ונסון רכש את הספר והחל לשמור על העיניים, וראה זה פלא: לא זו בלבד שחש קשר רוחני מתחדש עם בוראו, אלא שאבחוניו השתפרו פלאים, יכולתו לנתח נתונים ולהבין צילומים עלו לאין ערוך, הוא הגיע ל-90 אחוז הצלחה בזכות שמירת העיניים!
בעקבות פרופסור ג'ונסון', הוסיף הרופא אחרי השתהות קצרה, 'רכשתי גם אני את הספר, ואני מקפיד על זמן שבועי קבוע ללמוד בו, כדי להזכירני לשמור על בריאות עיניי וצלילות מוחי, בדרך תורתנו הקדושה. מאז התחלתי בכך, יש עיתונים שאינני קורא בהם, יש מראות שאינני מסתכל בהם, יש מצבים שאינני נכנס אליהם - הכל כדי לשמור על המוח שלי מתפקד כיאות, לאפשר לו לשמש אותי בבריאות איתנה ובאבחנה נכונה לכל החיים!
בגילוי לב', הוסיף הפרופסור בנימה אישית, 'זה לא היה קל. שמירת עיניים דורשת הקרבה, שינוי הרגלים בחיים, בטח לרופא כמוני שמשתתף באירועים שונים, קורא עיתונים ומחקרים, ונפגש עם אנשים מכל הסוגים. אך זה כל כך כדאי לי, ולכן - לא פעם אני נמנע מאירועים ומפגשים שונים, מדלג על עיתונים, מוותר על דברים שספק אם היו מועילים לי, אך בוודאי שהיו מזיקים לעיניי ומוחי הרבה יותר. ומאז - יכולות האבחון וההבנה והדייקנות שלי השתפרו לאין ערוך!
עכשיו אתה מבין מה מחפש הספר הזה כאן? זה לא רק ספר רפואה, זה מפתח לכל ספרי הרפואה. מי שצועד עם העצות והדרכים, ההנחיות והטיפים ששומרים על עיניו - המוח שלו נפתח להבין ולדעת, לאבחן, להחכים, לקלוט!'
הפרופסור סיים את המונולוג הארוך, ור' יצחק ישב עוד שעה ארוכה עד שהתאושש מהסיפור המטלטל, אותו ציטט באוזנינו בשינוי שמות מזהים. והמסר שלו עולה מכל שורה, צף מכל אבחון מדוייק:
הבה נשמור על העיניים בריאות ואיתנות, שמורות ומוגנות. הבה נשמור את העין מכל ראיה אסורה או זרה, מעיתון או תמונה, מהבטה במקום אסור או מנשיאת עיניים למקום מיותר. העיניים שלנו הן איבר עדין ורגיש, כל ראיה אסורה מטשטשת את יכולתן לראות, משבשת את תפעול המוח. רק שמירת עיניים מיטבית, מבטיחה לנו ראיה בריאה, טובה ומפוקחת, שתאפשר לנו להבין, לזכור, לאבחן ולקלוט, בעזרת העיניים הבריאות שלנו!
הרי אנשים כה מתאמצים להבין ולקלוט, להחכים ולהתבונן. בחורים בישיבה, ילדים רכים בשנים, אברכים צעירים, מתמודדים מול סוגיא קשה, תוספות שאינו ברור, שיעור עיוני שאינו בהיר מספיק. כמה כולנו מנסים ללמוד - בכל תחומי החיים, כמה אנו מנסים לשכלל את יכולת האבחנה שלנו במתרחש לנגד עינינו, את היכולת שלנו לקבל החלטות נבונות ומושכלות ביחס למה שקורה עימנו.
'ולא תתורו אחרי... עיניכם' - זו לא רק מצווה, זו גם עצה בריאה במיוחד. רוצים להבין? רוצים לקלוט? שואפים להחכים? צאו וראו מה למד הפרופסור על בשרו, כיצד חש את המהפך בעקבות שמירת עיניו. רק שמירת עיניים מבטיחה הבנה ברורה ובהירה!
Latest from הרב אשר קובלסקי